tisdag 29 juni 2010

En ny fjäril?

Idag har man varit borta hela dagen ..igen ... igår åkte jag till stan och vandrade runt där och hamnade till slut i Mariebergskogen ...som vanligt
Sen igår kväll .. gissa vart man åkte då ..precis... till segerstad igen ..det var ju hela två dager sedan vi hade varit där senast ........ Som vanligt fick vi se något vilt .men denna gång tittade jag också uppåt och fick då syn på något som flög högt ..högt uppe i det blå.
Vad vi har kommit fram till så är det nog en Brun Kärrhök ...Hane..antagligen ....
Bilden är beskärt jätte mycket och jag har lagt motljus på för att försöka få fram lite av de färger den har.
Sen idag.. ja .. då var det Sanna skogen igen .. kaffe .. kaka ... stol .. kamera  vatten ..så var det bara att åka dit :)
Vi satte oss på ett annat ställe idag och herregud .. det var fjärilar överallt  jag fick kolla vart jag gick så jag inte trampade på några av de små som satt på backen.
Sen fick jag se en fjäril jag ALDRIG hade sett förut .. jag misstänker att det är en sorts nattfjäril .men jag har inte hittat den i mina böcker
Så om någon känner igen denna fjäril eller vet namnet på den är jag jätte tacksam om jag kan få reda på det :)
Sen satt jag och drack lite kaffe och fick syn på en liten vit prickig larv som sakte kröp emot mig.
Om någon vet vad det är för larv är jag också tacksam för svar :)
Jag kollade lite i mina böcker och det fanns några st fjärils larvar som kunde stämma in ..men jag vet inte ens om det kan vara en fjärils larv.
Det verkade nästan som den vill med mig hem .. för den kröp fram till min stol och sen satte den sig högst upp på ett gräs strå ..och där satt den hela tiden ... så jag hade då fått en liten kompis som satt bredvid mig idag :)
Gräshoppar ... jisses .. de var överallt .. så fort jag tog ett steg  så var det minst 6 st som hoppade iväg.
Och idag såg jag många olika sorter ..det var helt vita ..det var gröna ..det var bruna det var två färgade ... men som sagt .. det tog lite tid att gå .. för man fick ju gå sakta för att försöka att inte trampa på gräshoppar och små fjärilar .
Imorgon kan det kanske bli en lugn dag ..de har sagt att vi skall få mulet och bara 16 grader varmt .. så .. ja .. då får man se om man är hemma för en gång skull :)

29 kommentarer:

  1. Gul syremätare kanske? Det är bara en gissning...jag hade tänkt åkt till Sanna idag, fast det var lite varmt..Larven vet jag inte vad det är för en filur!

    SvaraRadera
  2. Hej, identifierar jag personligen fjärilar alls, men denna webbplats kommer säkert att hitta rätt art.http://www.perhosopas.net/

    SvaraRadera
  3. Lessen tjejen..har inte den blekaste aning om vad det kan va..men så granna att skåda..både de som flyger och de som kryper..ha det..Maria

    SvaraRadera
  4. Har ingen aning, Mimmi. Men så vacker fjärilen är. Larven var också rätt läcker. Vilken tur du har som har så många kryp runtom dig.
    Ha en fin kväll.

    SvaraRadera
  5. Så många fjärilar att man nästan trampar på dem det är något helt nytt för mig i år. Larven verkar ju rätt kärvänlig men de sitter ju iaf. still. Från en som suktar efter fjärilar. Ha de gott. Anita

    SvaraRadera
  6. Rovfugler og alt, flotte greier. vi drar en tur på ferie til fredag og blir borte en ukes tid. Ferden går til Fyn og vi har leid et lite hus der og kameraet må selvfølgelig med. Så vi gleder oss.

    SvaraRadera
  7. Jo tack, midsommaren blev helt underbar på alla sätt, bortsett från att jag jobbade två av dagarna :)
    Jag skall lägga upp lite bilder i morgon från vår lilla tripp.
    Jag har varit ledig ett par dagar och när allt trädgårdsarbete blev "klart" ( men det blir ju aldrig riktigt färdigt) försvann all energi = trött!
    Vilken trevlig larv i prickigt skinn :)
    och vacker fjäril, har aldrig sett en sån.
    Ha det gott min vän! /Bea

    SvaraRadera
  8. oj va fin fjäril ej sett förr=)m måste köpa mer jordgubbar;)

    SvaraRadera
  9. Vilken fin gul fjäril, har jag aldrig sett!
    Men larver, håller jag mej på stort avstånd ifrån!

    Jag har inte hunnit vara ute naturen medan jag har haft besök. Full rulle.

    Jenny Wilson sjunger, blues, soul och gospel. gillar jag bättre än jazz.
    Kram Lissen

    SvaraRadera
  10. alla dina bilder är vackra.
    ha en bra dag
    graceolsson.com/blog

    SvaraRadera
  11. mycket vacker fjäril, fint fotat också, men tyvärr har jag den inte i min bok heller, finns några sidor på nätet du kan kika på http://www.lepidoptera.se/ en super bra sida.. och en till här http://www.leps.it/

    larven är troligen en nattfjärils larv, men vilken vet jag inte :)

    Ja det har varit varmt idag med, tror insekterna vilar när det är så här hett :-)

    ha en skön kväll

    SvaraRadera
  12. Som vanligt så fina och mysiga foton du tar.
    och en så mysig fjäril du hittade...en sådan har jag heller aldrig sett förut.
    tänk så många arter det finns...helt otroligt !
    Och larven ser då för kul ut...!!
    Så roligt det måste vara att fota alla dessa fantastiska kryp.
    Kramar

    SvaraRadera
  13. Uhj som vi säger vi Närkingar! en prickig sötnos den där prickiga larven, men vad det är för en sort det vet i sjutton.
    Jag är vid stugan och bara jag städat o målat färdigt så då ska jag ut och jaga fjärilar, inspirerad av dig.

    SvaraRadera
  14. tyvärr vet inte jag heller vad det är för fjäril. Men jag har en kille jag brukar skicka bilder till. Han kan sog det mesta om fjärilar. Om du vill ha mailadresen så säg till.

    SvaraRadera
  15. Hejsan!

    Jättefin fjäril som inte jag heller har en susning om vad det är för sort, men hoppas du får hjälp med artbestämningen av den - och av den härligt prickiga larven! :-)

    Här ser det ut att bli ännu en fin-fin sommardag, fast i natt kom det regn och åska. Vaknade av att tåget "lät konstigt" (vi bor nära järnvägen) men det var alltså dånande åskregn utanför det vidöppna fönstret! <:-)

    SvaraRadera
  16. Fann det lite småskojsigt att testa "mackro" med blixten :-)

    SvaraRadera
  17. Skal si det er mange spennende både store og små dyr der, navn på den sommerfuglen kan jeg ikke hjelpe deg med, men den var utrolig pen :) Og han i bildet under var en fin krabat som helt sikert hadde lyst til å være med deg hjem :)

    Ha en fin dag!

    Her regner det i dag, men i morgen melder de sol og sommertemperaturer igjen :)

    SvaraRadera
  18. Kanske någon sorts "ordensband"...alltså fjärilen. Jag gillar att iaktta, precis som du. Därför givande att läsa dina beskrivningar från dina "turer":)

    SvaraRadera
  19. är tyvärr jättedålig på fjärilar :) men fin va den!

    SvaraRadera
  20. Bert.Gustafsson@nrm.se

    Han jobbar på Nordiska RiksMuséet. Och han brukar svara dagen efter om han inte har semester eller något. Gör bilden ganska liten så han inte får besvär med att öppna den. Han brukar tala om vad man fotat och lämna en länk till deras hemsida. De har ju alla fjärilar där, men dels är det MÅNGA och dels är det många gamla slitna fjärilar som fotats från deras "arkiv" kanske man kan kalla det.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  21. Svar: Japp, jag gör ingenting!!! Bara fotodokumenterar allt som alla andra gör! :-D

    SvaraRadera
  22. sv: Precis kan bara hålla med! Finns så mycket annat att hinna med speciellt på sommaren, än att sitta vid datorn ;)

    Ha en fin sommarkväll
    Kram

    SvaraRadera
  23. Jättefina bilder! Min speciella favorit är den första larvbilden! Har aldrig sett något liknande, fräckt!

    SvaraRadera
  24. Tack för alla kommentarer! :-D Det är bara roligt att få många!!

    Ha en fin kväll! :-)

    SvaraRadera
  25. helrige bilder og flotte sommerfugler :) jeg ser ikke etter sånne jeg da og derfor er det en fryd å se dine bilder :)

    SvaraRadera
  26. Du är så duktig på att hitta olika djur, stora och små. Jättefina bilder och visst är det häftigt med rovfåglar/Kram

    SvaraRadera
  27. Så härligt med sommar och skogsexkursioner! Larven såg onekligen ganska cool ut :-) Och så är jag ju löjligt förtjust i fåglar - då särskilt rovfåglar, så jag tycker absolut du ska höja blicken lite oftare och kolla in dessa häftiga svävare uppe i skyn!
    Hoppas allt är vä!
    Kram

    SvaraRadera
  28. Det är en Allmän purpurmätare och den finns med i boken småkryp. Denna bok kan jag varmt rekommendera till alla naturvänner.I den finns Sveriges vanligaste arter av småkryp. Vilka larverna är vet jag inte.
    Fina och härliga bilder i vanlig ordning.

    Ha en bra dag

    SvaraRadera
  29. Fjärilen är en Allmän Purpurmätare och larven är en nyckelpigelarv. =)

    Mvh Yvonne

    SvaraRadera